Blog

Piatra decorativa vs piatra naturala: care este cea mai buna optiune?

Piatra decorativa este un material versatil si elegant care poate fi utilizat in mai multe moduri in proiectele de design interior si exterior. Exista doua tipuri principale de piatra decorativa, piatra naturala si piatra artificiala, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje. Totusi, cum decidem care este alegerea potrivita pentru noi? Haideti sa vedem care este parcursul fiecarui tip de piatra.

Piatra decorativa naturala

Piatra naturala, cum ar fi marmura, granitul sau travertinul, este extrasa din carierele de piatra si prelucrata pentru a fi utilizata in proiecte de design. Procesul de fabricare a pietrei naturale variaza in functie de tipul si calitatea pietrei in cauza. Piatra este extrasa prin metode mecanice sau cu ajutorul explozivilor, apoi este taiata in bucati mai mici si transportata la fabrica. Urmeaza procesul de taiere, slefuire si modelare pentru a se potrivi cerintelor proiectului. Pentru a o face mai neteda si mai stralucitoare, piatra naturala este finisata si lustruita. Diferente de culoare si textura poate fi obtinute prin polisarea pietrei cu diferite niveluri de abrazivitate.

Piatra decorativa este unica in ceea ce priveste culoarea, textura si caracteristicile sale, ceea ce poate adauga un caracter si un farmec special spatiului in care este utilizata. Piatra naturala este, de asemenea, foarte durabila si rezistenta la uzura, ceea ce inseamna ca poate rezista la traficul si utilizarea zilnica. Este important de subliniat, insa, faptul ca procesul de fabricare al pietrei naturale poate avea impact asupra mediului, atat in procesul de extractie si prelucrare cat si in transport, daca nu se respecta niste reguli stricte de sustenabilitate si de mediu. In plus, fiind un proces atat de lung si anevoios, implica si costuri ridicate, ceea ce faca ca pretul final al pietrei naturale sa fie mai mare.

Piatra decorativa artificiala

Pe de alta parte, piatra artificiala este creata prin procese de fabricatie. Acest tip de piatra decorativa poate fi modelata in orice forma sau dimensiune dorita si poate fi vopsita in orice culoare dorita. Piatra artificiala este, de asemenea, mai ieftina decat piatra naturala si poate fi mai usor de instalat si intretinut. Piatra decorativa Stone Deco Style este fabricata in Romania, in fabricile noastre din Ciolpani si Buzau, intr-un mediu special controlat, folosind cele mai noi tehnologii americane. Calitatea premium pentru piatra decorativa artificiala Stone Deco Style este obtinuta printr-un proces tehnologic special, din care rezulta un compozit din ciment alb cu piatra, vopsit in masa si decorat manual. Nu retine apa, deci nu mucegaieste si nu erodeaza in timp; culoarea este adăugata direct in compozitie si va arata ca in prima zi peste ani si ani.

Un alt avantaj este faptul ca asigura izolare termica si fonica si este rezistenta la diferentele de temperatura, deci va fi potrivita in orice zona sau clima; este rezistenta la socuri si lovituri si nu contine materiale toxice. Piatra decorativa se incadreaza cu usurinta atat in decorul interior – baie, bucatarie, living, semineu, camera, studio, sala de conferinte sau birou – cat si in cel  exterior – fatada, soclu, terasa, gradina, gard, garaj, stalpii casei sau alte elemente de amenajare exterioara.

Nu in ultimul rand, Stone Deco Style ofera 10 ani garantie pentru orice model de piatra decorativa din portofoliul propriu.

Atunci cand decideti care tip de piatra decorativa sa alegeti pentru proiectul vostru de amenajare, este important sa luati in considerare bugetul, precum si estetica si functionalitatea pe care doriti sa o obtineti. Este recomandat sa discutati cu un specialist in design sau constructii pentru a obtine sfaturi si recomandari personalizate in ceea ce priveste utilizarea pietrei decorative.